Ydin-lehti – väkivallattoman maailman äänitorvi

Ydin-lehti – väkivallattoman maailman äänitorvi

Kauppojen lehtihyllyistä tutut aikakauslehdet edustavat vain murto-osaa suomalaisesta lehtikentästä.
Vähemmän tunnettujen lehtien joukossa on monia persoonallisia helmiä. Kuten jo 50-vuotias mielipidelehti Ydin.

– Ydin syntyi aikoinaan sitoutumattoman rauhanliikkeen tiedotustarpeista. Siinä oli paljon tekstiä eikä lainkaan kuvia. Silloista ulko- ja turvallisuuspoliittista ilmapiiriä haastettiin voimakkaasti, kertoo lehden nykyinen päätoimittaja Arja Alho. Nykyisin Ydin on ennen kaikkea mielipide- ja kulttuurilehti. Lehden tukijärjestöjä ovat Sadankomitea ja Rauhanliitto. Artikkelit ovat tarvittaessa pidempiä kuin valtamedialla, jotta aiheita voidaan tarkastella pintaa syvemmältä.

Lehden visuaalisuus – jota ei siis 60-luvun lopulla ollut käytännössä lainkaan – on vuosikymmenten saatossa kehittynyt ammattimaiselle tasolle. Lehden nykyformaatti on kehitetty Aalto-yliopiston kanssa ja puhutteleviin kuviin halutaan panostaa siinä missä vaikuttaviin teksteihinkin.

Lehtimaailman arvostettu erikoinen

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Ydin poikkeaa lehtien valtavirrasta myös siinä mielessä, että sillä ei ole lainkaan kuukausipalkkaa nauttivaa vakitoimitusta. Arja Alho on päätoimittajan tehtävässä luottamustoimisena. Toimitussihteerille ja taittajalle maksetaan numerokohtainen palkkio. Kirjoituksista maksetaan pieni palkkio.

– Saamme ilahduttavan paljon juttutarjouksia. Haluamme, että kirjoittajina on sekä miehiä että naisia erilaisilla taustoilla ja mukana myös maahanmuuttajataustaisia kolumnisteja. Tarjoamme kirjoittajillemme räätälöityä toimittajakoulutusta, joten valmis ammattilainen ei välttämättä tarvitse olla. Satasivuinen, visuaalisuutta korostava liimaselkäinen aikakauslehti asettaa korkeat laatuvaatimukset painopaikalle. Painotalo Plus Digital on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi ja mielipidelehtien tuella elävälle julkaisulle hinta–laatu-suhteeltaan erinomaiseksi kumppaniksi. Ydin-lehdelle on tärkeää, ettei painoprosessi vie ajallisesti kovin kauaa.

”Monipuolinen kirjoittajakunta, aiheiden syvällinen käsittelytapa ja lehden puhutteleva visuaalisuus ovat Ydin-lehden ydin.”
Arja Alho, päätoimittaja

– Tiukoissakin aikatauluissa on aina pysytty. PPD:n meille tarjoama videospotti oli myös hieno oivallus, sillä meillä ei ole hirveästi paukkuja pohtia läsnäoloamme sosiaalisessa mediassa, vaikka se tärkeää tietysti onkin, Alho kiittelee.

Video 50-vuotiasta elävöittämään

Päätoimittaja viittaa viime vuonna 50-vuotisen lehden kunniaksi tehtyyn esittelyvideoon, jonka Ydin sai PPD:n kautta Avaimet käteen -periaatteella. Noin minuutin mittaisen videon käsikirjoitusta varten asiakkaan oli toki kiteytettävä lehden pääviestit, mutta muuten koko videotuotanto kuva- ja äänimaailmoja myöden tarjoiltiin valmiina pakettina. Vuoden ensimmäinen Ydin-lehti ilmestyy sopivasti kuntavaalien alla, joten demokratia ja kansalaisvaikuttaminen teemoittavat sitä vahvasti. Kuten aina, mukana on toki myös kansainvälisiä näkökulmia eikä sote-uudistustakaan voi mielipidelehdessä välttää vuonna 2017. Jos näitä aiheita haluaa lukea mieluummin tabletilta kuin painettuna, sekin onnistuu. Ytimen voi nykyisin tilata myös digilehtenä. Aikakauslehtimaailmassa Ydin-lehden elinkaari on jo ihailtavan pitkä. Päätoimittaja Arja Alho uskoo, että hyvin perustelluille mielipiteille on tilausta myös tulevaisuudessa. Ydin-lehteä tehdään jatkossakin lukijoille, joille väkivallattomuus ja vastuu maailmasta ovat intohimo.

www.ydinlehti.fi

Hyvin perustelluille mielipiteille on tilausta myös tulevaisuudessa.