Koskettavan kaunis kirja – Loviisankatu 8

Loviisankatu 8 -kirja valittiin Kauneimmat kirjat 2019 – kokoelmaan

Loviisankatu 8 -kirja – viimeistä piirtoa myöten harkittu kulttuuriesine


Suomen kirjataiteen komitea on palkinnut Painotalo Plus Digitalissa painetun Loviisankatu 8 -kirjan Kauneimmat kirjat 2019 -kilpailun tietokirjat-kategoriassa. Kauneimmat kirjat -kokoelma edustaa vuosittain parasta suomalaista kirjamuotoilua.


Historiikki on kokoelma Lahden kaupungin korttelin 24, tontin 2 mikrohistoriaa. Se kertoo suomalaisuuden kasvusta, maamme itsenäistymisestä, vapaudentahdostamme ja luomisen vimmasta. Kirja rakentaa välähdyksiä Lahden kaupungin ja Lahden kaupunkikulttuurin synnystä ja muutoksista sekä nykyisyydestä.

”Historiikiksi kirja näyttäytyy omintakeisena. Esimerkiksi kirjan kannessa ei ole tekijöiden nimiä. Loviisankatu 8 on luonut itse itsensä. Me vain kokosimme, välitimme ja muokkasimme sen äänet, valot ja tunnelmat kirjamuotoon.” Kertoo kirjan toimittanut Tapani Ripatti.

Kirjan ulkoasun on suunnitellut kirjamuotoilija Marion Robinson työparinaan taittotyössä Muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua opiskeleva Minttu Mäkinen. ”Loviisankatu 8 -kirja on suunniteltu vastuullisesti, materiaalivalintojen ympäristönäkökulmaa painottaen ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Historiikin aiheen ja merkityksen lahtelaiseen kulttuurihistoriaan vuoksi oli selvää, että se myös painetaan paikallisesti.” painottaa kirjan suunnitellut Marion Robinson.

”Kirjan ulkoasu huokuu talon ja sen eri aikakausien henkeä. Loviisankatu 8 on, ja on ollut, paikka, joka juhlistaa yhteisöllisyyttä ja erilaisuutta. Niinpä taitossakin on hyödynnetty epätavanomaisia ratkaisuja.” Robinson kuvailee.

”Kirja on suunniteltu ajankuvaksi, mutta kestämään aikaa. Se on viimeistä piirtoa myöten harkittu ”esine”. Se ei edusta kertakäyttökulttuuria.” Kommentoi Ripatti.

Loviisankatu 8 on voittanut aiemmin tänä vuonna ESS:n Aukusti-palkinnon. Kauneimmat kirjat 2019 osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Teokset ovat myös esillä Leipzigin kirjamessuilla vuosittain.

Kirjan työryhmä: Tapani Ripatti, Hannu Kilkki, Markku Koski, Marion Robinson ja
Minttu Mäkinen.
Painopaikka: Painotalo Plus Digital Oy